Bildet kan inneholde: 5 personer, inkludert Glenn Hole, folk som står

Marte Wexelsen Goksøyr ble 1.9.2018 tildelt Sankt Hallvards Ordenens fortjenestekors for sin innsats for mennesker med Downs syndrom og det ufødte liv.

Marte Wexelsen Goksøyr (født 1982) er en norsk skuespillerinne og foredragsholder med Downs syndrom. Hun hadde hovedrollen i teaterstykket Askepott ved Torshovteatret i 2006, og hun hadde også en stor rolle i Riksteatret sin oppsetning av Folk og røvere i Kardemomme by som gikk på turné rundt om i hele landet i 2008.

Hun har også lagd en dokumentar om seg selv ved navn Bare Marte som ble vist i Faktor på NRK i 2007, hvor hun viser hvordan hun blir diskriminert fordi hun har down syndrom, og hvordan andre bare ser syndromet og ikke mennesket. Marte Wexelsen Goksøyr har også gitt foredrag i ulike sammenhenger.

Hun er også kjent fra «Marte-saken», et medieoppstyr rundt Arbeiderpartiets forslag om gratis ultralyd i uke 12, men også fra regikampen rundt vandrehallen i Stortinget.

  1. februar 2014 talte Goksøyr under åpningsseremonien for jubileumsåret for Grunnloven. Her omtalte hun personer med Downs syndroms status i samfunnet, og kritikken mot hennes referanser til abortstatistikkene utløste debatt om ytringsfrihetens grenser.

Share This: